Din fordøjelse – sådan fungerer maven normalt

Hvordan fungerer vores fordøjelse?  Kulhydrater, fedt, proteiner og vitaminer skal alt sammen den samme vej gennem fordøjelsessystemet: Fra munden og spiserøret gennem mavesækken og tolvfingertarmen til tyndtarmen og tyktarmen for til sidst at slutte i endetarmen som afføring. Men hvordan er fordøjelsessystemets opbygning, og hvad sker der med maden undervejs gennem fordøjelseskanalen? Det kan du blive klogere på her.

Munden

I munden begynder den allerførste del af fordøjelsesprocessen, hvor vi maser, ælter og ødelægger madens struktur med tænder, kæber, spyt og kinder. Spyttet nedbryder allerede nu stivelsen i maden og fungerer som et smøremiddel. Så jo længere tid man tygger, jo lettere bliver det at synke og fordøje maden.

I munden begynder den allerførste del af fordøjelsesprocessen, hvor vi maser, ælter og ødelægger madens struktur med tænder, kæber, spyt og kinder. Spyttet nedbryder allerede nu stivelsen i maden og fungerer som et smøremiddel. Så jo længere tid man tygger, jo lettere bliver det at synke og fordøje maden.

 

Spiserøret

Fra munden ledes maden mod svælget, hvor strubelåget sørger for, at maden ikke kommer galt i halsen og lander i luftrøret og lungerne. Spiserøret er omkring 30-40 centimeter langt og leder maden ned
mod mavesækken. Ved indgangen til mavesækken er der en muskel-ring, man kalder ’maveporten’. Når man synker, bliver’maveporten’ slap, og maden får lov at passere fra spiserøret og ned i maven.

Fra munden ledes maden mod svælget, hvor strubelåget sørger for, at maden ikke kommer galt i halsen og lander i luftrøret og lungerne. Spiserøret er omkring 30-40 centimeter langt og leder maden ned
mod mavesækken. Ved indgangen til mavesækken er der en muskel-ring, man kalder ’maveporten’. Når man synker, bliver’maveporten’ slap, og maden får lov at passere fra spiserøret og ned i maven.

Mavesækken

I mavesækken bliver maden blandet med forskellige syrer og gasser, som dels nedbryder maden og dels dræber bakterier. De kraftige syrer i mavesækken nedbryder proteinerne. Mavesyre har en ph-værdi på 2 og består mest af saltsyre, så når maden rammer tolvfingertarmen, er den så nedbrudt, at den er i flydende form.

I mavesækken bliver maden blandet med forskellige syrer og gasser, som dels nedbryder maden og dels dræber bakterier. De kraftige syrer i mavesækken nedbryder proteinerne. Mavesyre har en ph-værdi på 2 og består mest af saltsyre, så når maden rammer tolvfingertarmen, er den så nedbrudt, at den er i flydende form.

Tolvfingertarmen

Den øverste del af tyndtarmen kalder man for tolvfingertarmen, fordi den er lige så lang som tolv fingerspidser. Det svarer til cirka 25 centimenter. Tolvfingertarmen nedbryder fedt. Tarmen får hjælp fra både galdeblæren og bugspytkirtlen til fordøjelsesprocessen. Galdeblæren supplerer med galde via en såkaldt ’galdegang’, og bugspytkirtlen tilfører nogle fordøjelsesenzymer. På den måde bliver fedtet spaltet i stykker og optaget i tarmens vægge, hvor det ledes ud i blodet hen til det sted, hvor kroppen har brug for det. Resten af maden ledes videre fra tolvfingertarmen ud i tyndtarmen ved hjælp af en særlig bevægelse, man kalder for peristaltik. Helt simpelt betyder det, at tarmens muskler trækker sig sammen i en ’glidende’ bevægelse, som skubber maden videre fra tolvfinger-
tarmen mod tyndtarmen og senere tyktarmen. Faktisk minder det
lidt om den bevægelse, som fodboldfans laver, når de laver
’bølge’ under en kamp.

Den øverste del af tyndtarmen kalder man for tolvfingertarmen, fordi den er lige så lang som tolv fingerspidser. Det svarer til cirka 25 centimenter. Tolvfingertarmen nedbryder fedt. Tarmen får hjælp fra både galdeblæren og bugspytkirtlen til fordøjelsesprocessen. Galdeblæren supplerer med galde via en såkaldt ’galdegang’, og bugspytkirtlen tilfører nogle fordøjelsesenzymer. På den måde bliver fedtet spaltet i stykker og optaget i tarmens vægge, hvor det ledes ud i blodet hen til det sted, hvor kroppen har brug for det. Resten af maden ledes videre fra tolvfingertarmen ud i tyndtarmen ved hjælp af en særlig bevægelse, man kalder for peristaltik. Helt simpelt betyder det, at tarmens muskler trækker sig sammen i en ’glidende’ bevægelse, som skubber maden videre fra tolvfinger-
tarmen mod tyndtarmen og senere tyktarmen. Faktisk minder det
lidt om den bevægelse, som fodboldfans laver, når de laver
’bølge’ under en kamp.

Tyndtarmen

Ligesom tolvfingertarmen optager tyndtarmen også næringsstoffer fra maden – for eksempel sukker, protein og fedt. Tyndtarmen er omkring 4-6 meter lang og forsynet med cirka fem millioner tarmtotter, som optager næringsstoffer og fører dem gennem tarmvæggen og ud i kroppen.

Ligesom tolvfingertarmen optager tyndtarmen også næringsstoffer fra maden – for eksempel sukker, protein og fedt. Tyndtarmen er omkring 4-6 meter lang og forsynet med cirka fem millioner tarmtotter, som optager næringsstoffer og fører dem gennem tarmvæggen og ud i kroppen.

Tyktarmen

Tyktarmen er kun 1,5 meter lang, men til gengæld er den to-tre gange så tyk som tyndtarmen. Tyktarmen sørger for at trække væsken ud af maden, så det bliver til en fast masse. I tyktarmen danner kroppen blandt andet også K-vitamin, som er en meget vigtig del af den proces, der får blodet til at størkne. Tyktarmen udskiller de sidste rest- og affaldsstoffer samt ælter den sidste tilbageblevne masse hen mod endetarmen.

Tyktarmen er kun 1,5 meter lang, men til gengæld er den to-tre gange så tyk som tyndtarmen. Tyktarmen sørger for at trække væsken ud af maden, så det bliver til en fast masse. I tyktarmen danner kroppen blandt andet også K-vitamin, som er en meget vigtig del af den proces, der får blodet til at størkne. Tyktarmen udskiller de sidste rest- og affaldsstoffer samt ælter den sidste tilbageblevne masse hen mod endetarmen.

Endetarmen

Efter 12-36 timer slutter madens rejse i den 12 centimeter lange endetarm. Maden er nu blevet til en brunlig masse af vand, bakterier, salt og slim. Det er det, vi kalder afføring. Lugten opstår på grund af bakterier, og den brune farve kommer fra galden.

Læs mere:

 

Denne kost giver en god fordøjelse

 

Sådan får du bedre fordøjelse med faste rutiner

 

Se de typiske maveproblemer

Efter 12-36 timer slutter madens rejse i den 12 centimeter lange endetarm. Maden er nu blevet til en brunlig masse af vand, bakterier, salt og slim. Det er det, vi kalder afføring. Lugten opstår på grund af bakterier, og den brune farve kommer fra galden.

Læs mere:

Denne kost giver en god fordøjelse

Sådan får du bedre fordøjelse med faste rutiner

Se de typiske maveproblemer